VALÓSÍTSD MEG! LEGYEN AZ MSP A SIKERED KULCSA!

A magyar kis- és középvállalkozások meglepően hanyagolják az innovációt, miközben a legújabb IT technológiák bevonása egyértelműen javítja a hatékonyságot. Most megmutatjuk, hogyan lehet nagyobb beruházás nélkül hatékony infrastruktúrát kialakítani MSP-vel.
MIRŐL LESZ SZÓ A BLOGBAN?

IT tanácsadás, innováció, MSP szolgáltatás, kulcsrakész infrastruktúra

INNOVÁCIÓ? NINCS RÁ ELÉG PÉNZ!

De kezdjük az elejéről! A költői kérdés, hogy valóban igaz, hogy a magyar olyan, mint Pató Pál úr? Tapasztalatunk azt mutatja, hogy bár van bőven modernkori Pató Pál cégvezető, a legnagyobb gátja a hatékonyságot növelő beruházásoknak, fejlesztéseknek nem a halogatás. Inkább az, hogy nem ismerik a lehetőségeket. És ez nagyobb probléma, mert a válasz ilyenkor a legtöbb esteben a „nincs rá elég pénz!”

MIÉRT NE LEHETNE BÉRELNI?

A cégek menedzsmentje ott rontja el, hogy egy szükséges, sok gonddal járó „dolognak” tartja az informatikát. Ezáltal a cégek nagy része nem rendelkezik megalapozott IT stratégiával, ami hosszú távon szolgálná céljait, és mereven ragaszkodik ad-hoc problémamegoldáshoz.

Fura, de azt minden cégvezető tudja, hogyan lehet mindig olyan céges autóval járni, ami soha nem robban le. Amikor arról van szó, hogyan lehet megakadályozni egy domain-spoofingot, vagy hogyan lehet probléma nélkül online megbeszéléseket tartani, akkor már nem annyira szemfülesek. Pedig az optimális infrastruktúra kialakítása pont a vezetők érdekeit szolgálja.

Az IT infrastruktúra semmiben nem különbözik egy gépjárműtől. Azt is meg lehet venni és üzemeltetni saját erőforrásokkal. És meg van a lehetőség arra is, hogy tartós bérleti konstrukcióban, garantált működéssel, távoli üzemeltetéssel kerüljön a cég birtokába. Nem mellesleg fix, havi díjakért, észszerűen skálázható módon – egy MSP-től.

NA, DE MI AZ AZ MSP?

Az MSP (managed service provider) egy olyan szolgáltató, ami a gyártó támogatásával, kedvező havi díjért ad tartós bérletbe olyan stratégiai eszközöket vagy szolgáltatásokat, amiket távolról menedzsel is.

Erre lehet azt mondani, hogy két legyet (vagy még többet) egy csapásra. Egyrészt így az eszközökkel nem egy láthatatlan megtérülést céloznak meg, hanem egy azonnali hatékonyságnövelést hajtanak végre – egyösszegű, nagyobb befektetés nélkül. Másrészt ezt olyan eszközökkel és szolgáltatásokkal teszik, amik nem igényelnek sok emberi beavatkozást az üzemetetésük során – köszönhetően a klasszikustól eltérő gyártói technológiáknak. Harmadrészt az MSP a szolgáltatás részeként megtervezi azt, amit a szervezetek csak profik bevonásával tudnának megtenni, mert a saját erőforrásaik nem alkalmasak stratégiai és műszaki tervezésre.

TERVEZÉS

Az MSP megtervezi az infrastruktúrát a hosszú távú igények alapján.

SKÁLÁZHATÓSÁG

Az MSP olyan megoldásra tesz javaslatot, ami rugalmasan változtatható.

FINANSZÍROZÁS

Az MSP finanszírozza az eszközöket, és átvállalja a kockázatot.

IMPLEMETÁCIÓ

Az MSP egy kulcsrakész infrastruktúrát ad át az implentációt követően.

ÜZEMELTETÉS

Az MSP magas rendelkezésre állás mellett üzemelteti az infrastruktúrát.

AZ IT ÜZEMELTETÉS NEM AZONOS AZ IT FEJLESZTÉSSEL

Az egy tévhit, hogy az IT adminisztrátor képes minden problémát megoldani. Nem valószínű, hogy egy installációkkal, operatív feladatokkal foglalkozó kolléga képes lenne megtervezni egy több telephelyes hálózatot a kibervédelmre és az egyszerű üzemeltetésre építve. Már az is kizárt, hogy pontosan meg tudná határozni az interferencia viszonyokat a WiFi AccessPointok között. És az sem elvárható, hogy ismerje a hatékony és biztonságos hozzáféréskezelést, vagy hogy például felhasználói tudatosságfejlesztésben vegyen részt.

A cikknek nem célja, hogy feltárja, milyen permanens műszaki és üzemeltetési problémákat okoz a fenti szemlélet. Inkább a tény elfogadtatására hajaz, miszerint a fentiek nem az IT adminisztrátor feladatai. És az innovációk bevezetése sem. Ugyanis egy jól működő szervezetnél az üzleti / termelési folyamatoknak, a menedzsmentnek kell igényelni az új technológiákat, nem pedig az informatikának sorban állni eseti pénzekért, hogy működni tudjon. Egy ilyen szervezetnél azonnal látszik, hogy nem terveznek hosszú távra, nincs benne stratégia, és nem a könnyű skálázhatóságra vagy a standardizálásra fókuszálnak, hanem az adott beruházás olcsósítására. A hátulütője pedig mindig az, hogy az informatikának a kompromisszumok tengerében kell elevickélnie, ami kihat a belső IT szolgáltatások minőségére, folyamataira. Ez pedig az üzleti teljesítményt tudja visszafogni, vagy olyan előre nem látható problémákat tud előidézni, ami kihathat a termelésre, a könyvelésre, a logisztikára.

PATÓ PÁL ÚR VS. INNOVÁCIÓ? NEM!

Tehát a Pató Pál uras kérdésre a válasz egyértelmű nem. A magyar vállalkozók az ismeretek hiányától nem képesek innovációkra. Fogalmuk nincs arról, mennyivel egyszerűbb és olcsóbb egy olyan egységes és skálázható IT eszközparkot igénybe venni, ami mindig ellátja a hálózati kiszolgálást, gyárakban ellenőrzi a környezeti tényezőket és például amikor szükséges, riaszt. Vagy a kereskedelemben, gyárakban kamerákon keresztül felismeri a logisztikai, illetve termelési hibákat, az irodában minden felhasználót maximális védelem alatt tart és megóvja őket a kibertámadásoktól.

Egy konkrét példával élve kb. 30 EUR/hó/fő környékén kialakítható egy teljes irodai / hibrid hálózati infrastruktúra 100 felhasználós cég esetén – felhasználói és hálózati kibervédelemmel. Gyárak esetében hasonló összegből megvalósítható a teljes IT hálózat – biztonsági / termelésfigyelő / komissiózó kamerarendszer és különböző környezeti érzékelők integrálásával.

MIT GARANTÁL AZ MSP? MAXIMÁLIS ÜZEMBIZTONSÁGOT

Az MSP szolgáltatás nagy előnye, hogy költséges saját szakmai stáb alkalmazása nélkül is igénybe vehető és gyakorlatilag lefedi a teljes informatikai infrastruktúra gerincét, és az arra építhető üzleti / marketing / folyamatkezelési / karbantartási / biztonsági szolgáltatások tucatjait teszi egyszerűen elérhetővé.

Ezekben az esetekben az eszközök és a szolgáltatások üzemeltetéshez felhős, gyártói hozzáférések biztosítják a garantált működést, és bármilyen probléma esetén az MSP-t riasztják a hibaelhárításhoz. Az MSP szolgáltatás természetesen tartalmazza a hibás eszközök cseréjét és a legtöbb esetben nem igényel felhasználói oldalról műszaki beavatkozást.

Az implementáció során a házirendek és egyéb szükséges beállítások a felhasználói igények szerint kerülnek beállításra, és használattól / egyedi okoktól függően bármikor megváltoztathatók. A rendszerek által létrehozott jelentések, javaslatok rendelkezésre állnak a szervezet vezetői számára, hogy áttekinthető legyen számukra is a működés.

Az MSP általi, távoli infrastruktúra-üzemeltetéssel nincs szükség hálózati mérnök, kibervédelmi szakember, felhős infrastruktúra-szakértő alkalmazására. A saját informatikai kollégáknak, adminisztrátoroknak sokkal nagyobb rálátásuk lesz az informatikai háttérfolyamatokra, státuszokra, ezáltal nagyobb segítséget biztosíthatnak az üzleti folyamatok kiszolgálásához, fejlesztéséhez. Ebben az esetben az üzleti igények szorosabban kapcsolódhatnak optimálisan az informatikai kiszolgáláshoz, ami nem csak a mi tapasztalatunk szerint javítja az üzleti képességeket és az eredményességet.

KINEK SZÓL AZ MSP SZOLGÁLTATÁS?

Az MSP szolgáltatás olyan cégeknél jelent hatékony megoldást az infrastruktúra kialakításához, ahol a termelés / üzemelés, illetve az üzleti folyamatok kritikus pontja a megbízható, mindig elérhető informatikai háttér. Gyakorlatilag nincsenek kifejezett iparágak, akár egy 25 felhasználós élelmiszeripari / mezőgazdasági kisvállalkozás és egy 1000 fős kereskedelmi / logisztikai középvállalat 10 vagy 100 telephellyel is ugyanúgy ki tudja használni az előnyeit.

A szolgáltatás fókuszában a dinamikusan fejlődő vállalkozások vannak, akiknek garantálni kell a fejlődést a háttérszolgáltatások, technológiák tekintetében is. Az MSP szolgáltatás ehhez tud maximális rugalmasságot biztosítani. Ahol például sorozatosan újabb telephelyek kerülnek kialakításra, ott a skálázhatóság és az egységes, távoli üzemeltetésbe vonás vitális kérdés a költségek optimalizálása miatt. Az MSP szolgáltatás ilyen esetben drasztikus megtakarításokat eredményez mind a bevezetési, mind az üzemeltetési költségek terén.

MILYEN IT SZOLGÁLTATÁSOK ÉRHETŐK EL?

Az MSP szolgáltatás haladó, főként felhőtechnológián alapuló megoldásokat biztosít tartós bérleti formában. A SYSWIND Kft. MSP szolgáltatási köreibe tartoznak a következő elemek:

 

Hálózat- és felhős adattárolás-technológia:

  • Switching / Routing / Átjáró
  • WiFi kapcsolódási pontok és átjátszók
  • Tűzfal
  • Felhős adatcenter és hálózat

 

Felhasználó- és hozzáférésvédelem

  • SASE / ISE hozzáféréskezelés
  • Végpontvédelem
  • Email- és kollaborációvédelem
  • Biztonságos felhasználó- és eszközhitelesítés
  • DNS-alapú internetforgalom-szűrés

 

Kiberbiztonság

  • XDR / SOAR központ
  • Felhős architektúra-védelem
  • Sérülékenységkezelés
  • Hálózatanalitika
  • Intelligens adathalászat- és károkozó kódok elleni védelem
  • Felhasználói tudatosságfejlesztés

 

Menedzselt nyomtatás

  • Vállalati, irodai nyomtató flotta
  • Biztonságos nyomtatás
  • Dokumentumkezelés
  • Kellékanyag utánpótlás

MI A HELYZET A TE CÉGEDDEL?

A legegyszerűbb, ha felteszünk 5 kérdést, hogy pozicionálni tudd céged. Ha van 3 válasz, amire egyértelműen nem / nincs a válaszod, akkor érdemes elgondolkodnod az MSP megoldáson!

 

  1. Az üzleti tevékenységed vagy kritikus munkafolyamataid függetlenek az informatikától?
  2. Skálázhatóak az IT technológiáid, kalkulálhatók hosszú távon a költségei?
  3. Aggodalomra okot adó IT problémák elkerülték eddig a szervezetet?
  4. Van olyan tagja / szolgáltatása a szervezetnek, aki / ami a rendellenes IT működés esetén képes teljes körű elemzést végezni, és olyan választ adni, ami megszünteti a problémát?
  5. Te, mint vezető / felelős kapsz frekventáltan olyan riportokat, elemzéseket, amiből tudhatod, hogy milyen kiberbiztonsági fenyegetéseknek / incidenseknek van kitéve a vállalkozás?

ÖSSZEFOGLALÁS

Az MSP szolgáltatás egy olyan vállalati megoldás, ami segít akár azonnal megteremteni azokat az infrastrukturális alapokat, amik a vállalkozások digitálisan kezelhető folyamatait  képesek maximálisan kiszolgálni. Az MSP által biztosított infrastruktúra elemei összekapcsolhatók, így teljes képet adnak a vállalkozás működési folyamatairól, és bármilyen irányú változás esetén könnyedén lekövetik az igényeket. A standardizált, mégis széleskörű IT infrastruktúra olyan funkcionalitásokat tesz elérhetővé az IoT eszközökkel, intelligens kamerákkal vagy környezeti érzékelőkkel, amik a klasszikus rendszerekben különálló megoldásként vagy szigetrendszerként működtek, ezáltal nagyobb operációs terhet róttak az üzemeltetésre. Az MSP rendszereiben az informatika átlép a „szükséges rosszból” a produktív, mérhető hasznot termelő architektúrák világába.

KÉRJ SZAKMAI KONZULTÁCIÓT SZAKÉRTŐINKTŐL!

Szaktanácsadással segítjük infrastruktúrafejlesztési döntéseidet. Informatikus mérnökeink évtizedes tapasztalattal várják elképzeléseidet. Garantáljuk, hogy csak és kizárólag megbízható, élvonalbeli technológiákat javasolunk. Megoldásunkkal Te is költséghatékonyan üzemeltetheted informatikai infrastruktúrád.

OLVASS TOVÁBB!

SZAKMAI BLOGUNK