KÖZÉPPONTBAN AZ INNOVÁCIÓ: BioTechUSA

A BioTechUSA-cégcsoport a Cisco és a Meraki technológiájában látja a jövőt. Esettanulmány a Syswind legnagyobb hazai partnerétől.
MIRŐL LESZ SZÓ A BLOGBAN?

BioTechUSA, Cisco Meraki, SD-WAN hálózatfejlesztés, kibervédelem

Aki rendszeresen mozog, tudatosan táplálkozik és fontos számára a fittség, az garantáltan találkozott már a BioTechUSA-cégcsoport étrendkiegészítő termékeinek, funkcionális élelmiszereinek és ruházati termékeinek sokaságával. 286 saját márkás üzletük mellett 4500 partnerük kínálatában vannak jelen világszerte több mint 100 országban, emellett 50 saját kézben lévő webshopot is működtetnek.

Aktuális kínálatuk több mint 2000 termékből áll, így támogatva a legkülönfélébb vásárlói célokat, legyen szó fogyásról, izomtömeg-növelésről vagy teljes életmódváltásról. Kevesen tudják, hogy hazánk egyik legnagyobb kizárólagos magyar tulajdonában lévő étrendkiegészítő gyártó és forgalmazó cégéről van szó, akik ma már 1800 főt foglalkoztatnak és a nemzetközi piacon is hatalmas részesedéssel rendelkeznek. 2020-ban az edzőtermi edzés iránt hosszú távon elkötelezettek márkája, a Scitec Nutrition akvizíciójával bővült az anyavállalat immáron 5 márkát (BioTechUSA, Scitec Nutrition, Builder, ShakerStore, Vitaminshop) integráló portfoliója, ami újabb kiváló hazai termékekkel gazdagítja a tudatos életmódot folytatók étrendi lehetőségeit.

A PIAC SOSEM TÉVED

„A piacon valószínűleg a BioTechUSA-cégcsoport a leggyorsabban növekvő olyan cég Európában, ami nem kizárólag online kommunikációra vagy például egyetlen termékre fókuszál. Biztos, hogy a top háromban van. Talán másodikok a Glanbia után” – mondta Garyth Stone, az amerikai Houlihan Lokey befektetési bank akvizíciós szakértője még 2021-ben a Forbes magazinnak egy étrendkiegészítő piaci körkép kapcsán. A BioTechUSA 2022-ben számos kihívással szembesült, mégis több mint 40%-os növekménnyel zárta az évet: árbevétele meghaladta a 80 milliárd forintot. Az iparági, külpolitikai és gazdasági változásokra gyorsan és hatékonyan reagált: Európában 17 új üzlettel bővítette hálózatát, több mint 300 új terméket dobott piacra, folyamatosan erősíti nemzetközi pozícióját, a francia, német és osztrák üzletek esetében pedig rekord árbevételt ért el. A cégcsoport tavaly történetének legnagyobb beruházási hullámát indította el, egy új, prémium fehérjeszeletek gyártására alkalmas üzemet alakít ki, illetve hozzátartozó raktári és szociális épületrészeket épít. Üzembe helyezte automata raktárát a logisztikai központban, megépült új alapanyagraktára, illetve végső fázisba ért korábbi irodaépületének átépítésével és további munkaállomásokkal való bővítésével. Továbbra is kiemelt figyelmet szentel a társadalmi felelősségvállalásnak és vásárlói edukációjának, tulajdonosai pedig elnyerték Az Év Üzletembere díjat.

A cégcsoport küldetése, hogy termékei és szakértelme segítségével világszerte milliókat motiváljon egy tudatosabb és sportosabb életre. Kiemelt célja megakadályozni az emberek tömeges elhízását, amely egyre jelentősebb globális életmódbeli problémát jelent. Az online elérhető, életmódváltást segítő BioTechUSA Lifestyle Program – mely eddig több százezer fogyasztónál bizonyított – egyedülálló módon, 48 perszónára lebontva állít össze személyre szabott edzés- és étkezési tervet, valamint optimális étrendkiegészítő csomagot. Stratégiájában kiemelt szerep jut az edukációnak, üzleteiben és az online térben professzionális szaktanácsadással segíti vásárlóit életmódváltásukban, valamint sportteljesítményük növelésében. Az ingyenesen elérhető Szakértő válaszol weboldalon a fogyasztók egy átlátható felületen, könnyedén feltehetik kérdéseiket különböző témakörökben.

A 2020-ban Az Év Irodája díjat elnyert központi irodaházát Óbudán, gyártóüzemeit és logisztikai központjait Szadán és Dunakeszin alakította ki több mint 80 000 nm alapterületen. Hosszútávú stratégiájának kulcsfontosságú része a termékek minőségének és a fogyasztók elégedettségének megőrzése. A vásárlói igényeket egy saját termékfejlesztői csapat követi le, illetve egy saját szakembergárda felügyeli folyamatosan a minőséget a gyártással szoros együttműködésben. A vállalat omnichannel stratégiát folytat, azaz minden lehetséges platformon értékesít: termékeihez hozzá lehet jutni offline és online, saját és partneri webáruházakban és boltokban, edzőtermekben, hipermarketekben, élelmiszerbolt-láncokban, drogériákban, töltőállomásokon és patikákban.

„A korábbinál is gyorsabban változó környezetben, ahol újabb és újabb kihívásokkal szembesülünk, a mi válaszolunk az állandó innováció. Ez már az állásinterjúkon elkezdődik, ugyanis kizárólag olyan szakemberekkel dolgozunk együtt, akikben a saját területükön pozíciótól függetlenül nagyfokú igény van a változásra és a fejlődésre. A világon kevés étrendkiegészítőket gyártó és forgalmazó cég mondhatja el magáról, hogy saját gyárral rendelkezik, mely lehetőséget ad arra, hogy a rohamléptékben növekvő fogyasztói igényeket gyorsan, flexibilisen és magas minőségben szolgáljuk ki. Ehhez az elmúlt évek során folyamatosan alapoztuk meg a feltételeket, alakítottuk ki a szükséges háttérrendszereket, melyben kiemelt szerep jutott a hatékony és biztonságos informatikai rendszerek és technológiák bevezetésének” – mondja Lévai Bálint vezérigazgató, társtulajdonos.

A RACIONÁLIS FEJLESZTÉSI IRÁNY

Az innováció a kezdetektől jelen van a cégcsoport filozófiájában, legyen az gyártástechnológia, marketing vagy az informatikai infrastruktúra. Ez utóbbit az elmúlt években a Syswind Kft-vel közösen fejleszti a vállalat annak okán, hogy a nagyszabású akvizíciók, illetve a folyamatos növekedés miatt az informatika rugalmas, haladó technológiákat kiszolgáló tanácsadó integrátort keresett együttműködő partnernek a projektekhez. A döntést a dinamikus fejlődés mellett az akvirált egységek informatikai összehangolása is indokolta. Az új IT támogató a fejlesztések első lépéseként átvette az üzemeltetést, majd az informatikai infrastruktúra konszolidációjába kezdett. Az együttműködés alapja a kedvezőbb TCO, azaz a tulajdonlási összköltség csökkentése volt. Mindamellett a fejlesztések alapvető szempontja volt a standardizáció, a központosított menedzselhetőség és olyan technológiák alkalmazása, amik prémium szolgáltatásokat nyújtanak a klasszikus értelemben vett rendszerekhez képest.

MEGÚJULÓ HÁLÓZAT KÖZPONTOSÍTOTT KEZELÉSSEL

A Cisco Meraki hálózati eszközök már az első teszteken bebizonyították, hogy drasztikusan csökkenthető a felügyeletre, üzemeltetésre szánt emberóra mennyisége, és a felhő alapú technológiának köszönhetően a biztonsági frissítések és az automatikusan érkező gyártói technológiafejlesztések is új távlatokat nyitottak.

Az infrastruktúra konszolidációja több mint két éve indult el, aminek a sarokpontja a Meraki eszközpark kiépítése és a Cisco Secure szolgáltatások integrációja. Az informatikai fejlesztések az irodai, illetve a lokális adatcenter környezetben kezdődtek, és a gyártelepeken folytatódtak. A Meraki által megvalósítható koncepciót könnyen befogadta a cég informatikai vezetése és adminisztrátorai. A klasszikus hálózati implementációkkal szemben a felhő vezérlésű rendszer lényegesen egyszerűbb kezelhetőségével, a telepítések során automatizmusokat alkalmazó megoldásaival teljesen új módját mutatta be a hálózati adminisztrációnak.

FELHŐ ALAPÚ ELŐNYÖK A MERAKITÓL

Meggyőző installációja ellenére, meglepő módon nem ez volt a Meraki hálózati termékek legnagyobb előnye a tervezés és kivitelezés során. A fejlesztések lépésről lepésre történő végrehajtásában szignifikáns szerepe volt a Meraki eszközök különleges képességeinek. Hatékonyan együttműködnek az örökölt, klasszikus Cisco eszközökkel, vagy akár más gyártók termékeivel is a biztonsági szabályozások és hozzáférés hitelesítések alkalmával. Ehhez persze a Cisco ISE hálózati hozzáférés-vezérlés nagyban hozzájárult, ami a kapocs a klasszikus Cisco WiFi és a Cisco Meraki WiFi eszközök közös, központosított hitelesítésében. A klasszikus Cisco DMVPN és a Meraki auto VPN szintén egy jól kooperáló párosnak bizonyult a lépésekben történő haladáshoz, ami kiküszöbölte az implementáció során kialakuló, technológiai generációváltás okozta szolgáltatás leállítási kényszereket.

”A Cisco Meraki forradalmian új megoldásai átalakították a BioTechUSA hálózati üzemeltetését. A rendszer telepítése egyszerű és zökkenőmentes, míg a felhőalapú kezelés lehetővé teszi a könnyű hozzáférést és vezérlést. A Meraki eszközpark és a Cisco Secure szolgáltatások kombinációja lehetővé tette számunkra egy nagyon erős védvonal kiépítését, amelyek gondoskodnak az adataink védelméről. A rendszerünk könnyen skálázható, így probléma- és stresszmentesen tudunk növekedni. A Syswind Kft. támogatása pedig felbecsülhetetlen értékű számunkra, legyen szó implementációról, vagy utólagos támogatásról.”

 

Csathó Péter, IT vezető  –  BioTechUSA-cégcsoport

Az új eszközökkel elért központosított és automatizmusokkal támogatott menedzsmentfelület további előnye, hogy olyan konfigurációmintákat lehet létrehozni benne, amik töredékére csökkentik az új telephelyeken a hálózatok konfigurálásának, bővítésének időtartamát. Mivel a cégcsoportnak több helyszínen is vannak irodai, gyártási és logisztikai telephelyei és Európában 279 üzlete van, értelemszerűen nagyban megkönnyíti az SD-WAN hálózat kialakítását és üzemeltetését a Meraki felhő alapú menedzsment koncepciója.

A BIZTONSÁG A BIZALMATLANSÁGGAL KEZDŐDIK

A fent is említett méretű, kiterjedt infrastruktúrák hálózati egységei nagymértékben befolyásolják az üzletmenet-folytonosságot, kiesésük komoly fennakadásokat okozhat. Ettől függetlenül nem várható el tőlük – rendelkezzenek bármilyen tűzfalszolgáltatással, hogy teljes mértékben kiküszöböljék azokat az internetes fenyegetéseket, amik egy termelőüzemet, irodát vagy adatközpontot leállásra tudnak kényszeríteni. A BioTechUSA informatikai döntéshozói sem gondolták ezt másképp, és a Syswind standardizációs javaslatára a Cisco Secure termékportfóliójából kértek racionális opciókat tesztelésre a Zero Trust koncepció megvalósításához. Több megoldás közül a végpontvédelem és az internet forgalom szűrése, illetve monitorozása került be az első körös védelmi fejlesztésekbe.

A SECUREX KERETBE FOGLALJA A VÉDELMET

A BioTechUSA-cégcsoportnál ma már a Cisco Secure Endpoint megoldásával akadályozzák meg, hogy az infrastruktúra végponti eszközei támadások áldozatai legyenek. A Cisco Umbrella DNS alapú szolgáltatásával pedig tovább fokozták a biztonságot, és növelték az átláthatóságot. A maximális központi menedzselhetőség érdekében a Cisco SecureX platformba integrálták a biztonsági megoldásokat, így az együttes monitorozás mellett a felmerülő biztonsági problémákkal kapcsolatban is gyorsabban tudnak döntéseteket hozni, és elkezdeni a válaszlépéseket.

Csathó Péter és Király András

A MOTIVÁCIÓTÓL A CÉLOKIG

Az implementációkat megelőzően, a tervezési fázisban is jókora segítséget jelentett a Meraki eszközök könnyű skálázhatósága és a kapcsolódó prémium szolgáltatások elérhetősége. Nagyban megkönnyítette a célok teljesítését a hálózati eszközök felhő alapú kezelőfelülete és funkcionalitása, illetve a gyártói frissítések automatizáltsága. Alapkövetelmény volt a központosított, de ennek ellenére könnyen értelmezhető, intuitív üzemeltetői környezet, és kiemelt szempont volt a magas életciklus, a rugalmas bővíthetőség és a folyamatos technológiai fejlődés garanciája a teljes életciklus alatt.

A költség oldalon szembetűnő változást jelzett már a tervezet is. Az életciklus költségek, a Meraki hálózati eszközök, illetve a Cisco Secure termékek és az üzemeltetés TCO-ja, és az életciklus alatt elérhető technológiák és szolgáltatások viszonya mérhetően kedvezőbb szintet mutatott. A standardizált infrastruktúra másik számottevő hatása a gyártói támogatásból adódik. Egyrész a hibák detektálása is kisebb feladat egy központosított rendszerben monitorozott eszközparkban, másrészt bármelyik eszköz meghibásodása esetén egyszerűbb annak pótlása az egységes technológiának köszönhetően.

AZ ELÉRT EREDMÉNYEK

Az ilyen méretű és komplexitású hálózatok esetén bizonyos fokig könnyen megállapítható a költségek alakulása. Ha a Meraki hálózati eszközöket más vállalati szintű eszközökkel hasonlítjuk össze, akkor a beszerzési ára és a termékre vonatkozó licenc díja az átlagos, de inkább a kedvezőbb árkategóriába tartozik. Ha viszont azt vizsgáljuk, hogy az életciklus alatt mennyi technológiai fejlesztést, biztonsági frissítést kap és 5 év múlva milyen tudásszinten van a beszerzési árban összehasonlított eszközökkel, akkor óriási különbség tapasztalható. Nehéz ezt számokban kifejezni, mert a valóságban egy olyan eszközről beszélünk 5 év múltán, aminek a specifikációjában a technológiai jellemzők gyakorlatilag sokszorozódhatnak.

A folyamatos termékfejlesztésnek és a távoli, felhőalapú támogatásnak köszönhetően a hálózati eszközök teljes birtoklási költsége (TCO) az üzemeltetés nélkül is kifejezetten méltányos árú. Az üzemeltetése ugyanakkor jócskán csökkenti az informatika költségvetését. Ennek fő oka a már említett felhőalapú menedzsment, a folyamatos gyártói frissítések és nem utolsósorban az automatizált orkesztráció. Az SD-WAN hálózat kialakítása és bővítése az előkészített sablonok használatának köszönhetően végtelenül egyszerű és gyors. A BioTechUSA-cégcsoport telephelyeinek és üzleteinek hálózatfejlesztése ezáltal a komplexitás növelése nélkül történhetett meg, ezért a közel 300 üzlet hálózati integrációja az üzemeltetési költségeket egyáltalán nem növelte. A projekt igazolta, hogy a Meraki koncepciójával folyamatos hálózatfejlesztések mellett is konzerválhatók a hálózatot érintő operációs kiadások.

A Cisco Secure termékek esetében szintén nehéz forintosítva beszélni az eredményekről. Az viszont jól látható, hogy a biztonsági incidensek felismerése nőtt, míg az incidensekből eredő károkozás kockázata csökkent. A kibervédelmi oknyomozás igényét felváltotta a szigorított prevenció, és leginkább a blokkolt elérésű webhelyek látogatásának felülvizsgálása a feladat. A végpont- és felhasználóvédelmi megoldással az eszközök és alkalmazások frissen tartása is kifogástalanul kikényszeríthető, ami magas biztonsági szintet garantál az internetes fenyegetésekkel szemben.

„Manapság az informatikai infrastruktúra legmeghatározóbb szempontjai a biztonság és a költséghatékonyság. Szerencsésnek érezhetjük magunkat, hogy egy olyan tudatos ügyféllel dolgozhatunk együtt, mint a BioTechUSA-cégcsoport. Hiszünk abban, hogy az ügyfél varázsolja a megoldásokat sikerré, mi csak a szakmaiságot és a stratégiát adjuk hozzá.”

Király András, ügyvezető  –  Syswind Kft.

FÓKUSZBAN A BIZTONSÁG

A projekt biztonsági vonalának folytatására is vannak már tervek. A kibervédelem egy olyan informatikai ág, amit nehéz jól körül határolni. Manapság a kiberreziliencia iránti elköteleződés jellemzi a vállalatokat. Ennek tükrében a BioTechUSA-nál is folynak tesztelések további innovatív technológiák integrációjára. A Cisco Kenna Security kockázat alapú sebezhetőségi platformja és a Secure Network Analytics szolgáltatása a teljes informatikai rendszert, beleértve az összes digitális, hálózathoz kapcsolódó eszközt, gépet vonhatja maximális megfigyelés alá. A törekvéseket a Cisco Talos intelligencia központjának kiberbűnözéssel kapcsolatos jelentései és előrejelzései magyarázzák, amik a jövőben sem garantálnak 100%-os kiberbiztonságot, viszont a fenyegetések csökkenését sem. A kiberreziliencia által megfogalmazott célok betartását, alkalmazását a BioTechUSA-cégcsoport nem veszi félvállról, ezért egy jól járható úton, következetes lépésekkel haladnak a cél felé.

 

A BioTechUSA-cégcsoport infrastruktúra fejlesztési projektjében a Syswind Kft. Cisco Premier Integrátorként vesz részt. A Cisco hálózati és biztonsági termékeit az ALEF Distribution HU Kft. biztosítja.

KÉRJ SZAKMAI KONZULTÁCIÓT SZAKÉRTŐINKTŐL!

Szaktanácsadással segítjük infrastruktúrafejlesztési döntéseidet. Informatikus mérnökeink évtizedes tapasztalattal várják elképzeléseidet. Garantáljuk, hogy csak és kizárólag megbízható, élvonalbeli technológiákat javasolunk. Megoldásunkkal Te is költséghatékonyan üzemeltetheted informatikai infrastruktúrád.

OLVASS TOVÁBB!

SZAKMAI BLOGUNK