10 GYAKORI KIBERBIZTONSÁGI HIBA, AMELYET A VÁLLALKOZÁSOK ELKÖVETNEK

Mutatjuk, te hogyan kerüld el ezeket.
MIRŐL LESZ SZÓ A BLOGBAN?

Kiberbiztonság, kiberreziliencia

Vállalat méretétől függetlenül, a kiberbiztonság problémát jelent a legtöbb cég számára. Bár a technológia folyamatosan fejlődik, ezzel párhuzamosan a kiberfenyegetések is egyre kifinomultabbá válnak. A vállalatok életében elkerülhetetlen, hogy proaktív lépéseket tegyenek hálózataik és adataik védelmében. Azonban sok vállalkozás költséges hibákat ejt, ami a kiberbiztonságot illeti; nem csak pénzt veszítenek, de a biztonságot sem sikerül megalapozniuk. A támadásokkal szemben tehát még mindig sebezhetők. Ez a cikk most abban segít, hogy a jövőben elkerüld azokat a hibákat, amikbe bele törhetne a bicskád.

Nem szabad könnyelműen hozzáállni a kiberbiztonság témájához; fel kell készülni mindenre, az adathalász csalásoktól kezdve az adatszivárgásig. Ezek olyan pusztító következményekkel járhatnak, mint például a vállalat jó hírnevének károsodása vagy a pénzügyi veszteségek sokasága. A vállalkozásoknak meg kell érteniük az általuk elkövetett gyakori hibákat, és lépéseket kell tenniük ezek elkerülésére.

Vegyük sorra a 10 leggyakoribb kiberbiztonsági hibát, amelyet a vállalkozások elkövetnek:

Nem sikerül frissíteni a szoftvereket

Az elavult szoftverek, firmware-ek és rendszerek nagy támadási felületet nyújtanak a kibertámadásoknak, mivel ismert biztonsági réseket tartalmazhatnak.

Gyenge jelszavak használata

A gyenge jelszavakat a hackerek könnyen kitalálják vagy feltörik, ami érzékeny információkhoz való jogosulatlan hozzáféréshez vezethet.
Tipp az erős jelszavak létrehozásához: betűk, számok és szimbólumok kombinációja. Célszerű jelszókezelőt használni. Név és születési dátum elkerülése.

Az alkalmazottak képzésének elhanyagolása

A kibertámadások tekintetében, gyakran az alkalmazottak jelentik az első védelmi vonalat. Pontosan ezért nem lehet elhanyagolni az alkalmazottak képzését ezen a területen (sem). A legjobb biztonsági gyakorlatokról és a legújabb fenyegetésekről szóló rendszeres képzés segíthet csökkenteni a visszaélések kockázatát. Érdemes képzést tartani az adathalász e-mailek azonosításáról, az erős jelszavak létrehozásáról és az érzékeny információk biztonságos kezeléséről.

A biztonsági figyelmeztetések figyelmen kívül hagyása

A biztonsági figyelmeztetéseket komolyan kell venni és azonnal cselekedni; szkennelés futtatása, szoftver frissítése, kapcsolatfelvétel az informatikai részleggel vagy a kiberbiztonsági szolgáltatóval. A biztonsági figyelmeztetések figyelmen kívül hagyása a rendszer kompromittálásához vezethet.

Nincs rendszeres biztonsági másolat a fontos adatokról

Kibertámadás vagy adatvesztés esetén elengedhetetlen a fontos adatok rendszeres biztonsági mentése, mivel így visszaállíthatod adataidat egy korábbi állapotba. Fontos tényező ebben az esetben a rendszeresség; naponta vagy hetente érdemes mentéseket csinálni. A biztonsági másolatokat ajánlott külső szerveren vagy felhőtárhelyen tárolni.

Nem biztonságos a távoli hozzáférés

A hálózathoz való távoli hozzáférés komoly biztonsági kockázatot jelent, mivel lehetővé teszi az illetéktelen felhasználók számára, hogy a világ bármely pontjáról hozzáférjenek a rendszereidhez. Ahhoz, hogy biztonságossá tedd a távoli hozzáférést, érdemes virtuális magánhálózatot (VPN) használni, illetve erős hitelesítést és titkosítást alkalmazni. Plusz tipp a rendszeres ellenőrzés; távoli hozzáférési naplók figyelése a gyanús tevékenységek miatt.

Nincs többtényezős hitelesítés

A többtényezős hitelesítés sokkal nehezebbé teszi a hackerek számára, hogy jogosulatlan hozzáférést kapjanak a rendszerekhez. A felhasználóknak többféle azonosítási módot kell megadniuk, például jelszót és ujjlenyomatot, vagy mobiltelefonra küldött jelszót és egyszeri kódot. Ez egy stabil biztonsági réteget nyújt a bejelentkezéskor.

Hálózati tevékenységek figyelmen kívül hagyása

A hálózati tevékenység rendszeres figyelése segíthet a gyanús tevékenységek észlelésében, még mielőtt az problémákat okozna. Ez magában foglalhatja a szokatlan hálózati forgalom, a jogosulatlan hozzáférési kísérletek és a rendszerkonfiguráció módosításainak figyelését. Hálózatfigyelő rendszer felállításával gyorsan azonosíthatod a lehetséges fenyegetéseket, és reagálhatsz rájuk.

Nincs helyreállítási terv kiberincidensekre

Egy jól kidolgozott helyreállítási tervvel mérsékelheted a kibertámadás okozta károkat. Ennek a tervnek tartalmaznia kell a jogsértés esetén megtett lépéseket, például az érintett rendszerek leállítását, a bűnüldöző szervekkel való kapcsolatfelvételt, valamint az ügyfelekkel és az érdekelt felekkel való kommunikációt.

Nincs kiberbiztosítás

A kiberbiztosítás segíthet megvédeni vállalkozásod a pénzügyi veszteségektől egy kibertámadás esetén. Ez magában foglalhatja a jogsértésre való reagálás költségeinek fedezetét, például a bűnügyi oknyomozást, valamint a felelősségre vonatkozó fedezetet abban az esetben, ha bizalmas ügyféladatok szivárogtak ki.

ÖSSZEFOGLALÁS

Ha ezeket a gyakori kiberbiztonsági hibákat felismered és megfelelően tudod kezelni saját szervezetedben, akkor nagymértékben csökkentheted a kibertámadások kockázatát, és megvédheted vállalkozásod értékes adatait. Fontos a proaktivitás és a tájékozottság a kiberbiztonság bevált gyakorlatainak kapcsán. Javaslatunk, hogy vizsgáld meg a vállalkozásod kibervédelmi állapotát, és ha vannak olyan pontok, amikben hiányosságokat tapasztalsz, akkor kérj szakmai segítséget a problémák megszüntetéséhez!

KÉRJ SZAKMAI KONZULTÁCIÓT SZAKÉRTŐINKTŐL!

Szaktanácsadással segítjük infrastruktúrafejlesztési döntéseidet. Informatikus mérnökeink évtizedes tapasztalattal várják elképzeléseidet. Garantáljuk, hogy csak és kizárólag megbízható, élvonalbeli technológiákat javasolunk. Megoldásunkkal Te is költséghatékonyan üzemeltetheted informatikai infrastruktúrád.

OLVASS TOVÁBB!

SZAKMAI BLOGUNK