INTELLIGENS INFORMATIKA, AVAGY A RUGALMAS JÖVŐ

Ki fog győzni a jövő piacán? Minden bizonnyal, aki képes elsajátítani a gyors, de biztonságos fejlődés készségét.
MIRŐL LESZ SZÓ A BLOGBAN?

Meraki platform, intelligens infrastruktúra, kibervédelem

Az elmúlt 3 esztendő üzleti szempontból a hatalmas traumák évei voltak hazánkban. Rengeteg területen lehetett érezni a pandémia okozta lezárások hatásait, az ellátási láncokban kialakult problémákat, majd az ukrán-orosz konfliktus által kiváltott energiakrízis és az elhúzódó aszály eredményeit. A gyártási folyamatok és az ellátási lánc átalakulása riasztó mértékben adott helyet a változásnak, változtatásnak, míg bizonyos foglalkozások tekintetében bizarr káosz alakult ki a munkaerőpiacon.

A változás az egyetlen állandó

A gyártó cégek életében – az autóipartól az élelmiszer-feldolgozó iparig – komoly fordulatok jöttek, így számukra több szempontból is elkerülhetetlen az üzletstratégiai és a technológiai változtatás. Ez mélyen érinti az Ipar 4.0 működésének korszerűsítését, ami kulcsfontosságú a fejlődés érdekében. A kérdés csak az, hogyan és milyen gyorsan alkalmazkodnak majd a gyártók a változási kényszerhez, illetve mi fogja őket megkülönböztetni a piacon a versenytársaiktól.

Ebben a versenyben nem lehet más a győzelem alapja, mint a gyors, nagy léptékű, de biztonságos fejlődés képességének elsajátítása.

A FELHŐ SEGÍT MEGTENNI AZ ELSŐ LÉPÉSEKET

Mire van szükség az első lépésekhez? A Cloud-first stratégia elfogadására. Ez nem más, mint a felhőalapú számítástechnika üzleti megközelítése, amely magában foglalja a felhőtechnológiák elfogadását minden új alkalmazáshoz, platformhoz és infrastruktúrához. Ez egy olyan stratégia, amely előnyben részesíti a felhőalapú számítástechnikai szolgáltatásokat a régi informatikai rendszerekkel szemben.

A stratégia megvalósításában segít a Cisco Meraki biztonságos, felhő alapú informatikai platformja, melynek célja, hogy felkészítse a vállalatokat az Ipar 4.0 jövőjére. A koncepció lényege a bonyolultság csökkentése, az automatizálás és modernizálás lehetőségének garantálása, a biztonság és védelem folyamatos fejlesztése, és a gyors alkalmazkodás, a skálázhatóság, a rugalmas megoldások kialakításának képessége.

A MERAKI FELHŐVEZÉRELT PLATFORMJA MEGALAPOZZA AZ INNOVÁCIÓT

A Meraki koncepció választ ad azokra a kihívásokra, amiket a változó igények, az új, intelligens technológiák integrálása megkövetel. A platform önmagában hordozza azokat lehetőségeket, amik megszüntethetik a drága szigetrendszereket, a nehezen átlátható kapcsolódásokat, a drága üzemeltetést és a költséges fejlesztéseket.

Centralized cloud management

A KOMPLEXITÁS CSÖKKENTÉSE

  • Nincs parancssori felület vagy fizikai vezérlők
  • Központi felhőkezelés, amely 1000 telephelyre méretezhető a teljes láthatóság és ellenőrzés érdekében
  • Csökkenti az operációs költségeket az automatikus üzembe helyezés és telepítés révén
  • Zero-touch kiépítés (ZTP) a teljes IT infrastruktúra számára
  • Automatikus frissítések és javítások
automation

AZ AUTOMATIZÁLÁS ÉS AZ INNOVÁCIÓ

  • Automatizálja több szervezet, hálózat és szabályzat létrehozását és kezelését
  • Gyorsan üzembe helyezi a VPN-t a felhővezérelt telephelyek közötti elérések segítségével
  • Automatikusan alkalmazza a házirendeket szolgáltatásokra, eszközökre és felhasználókra identitás és szándék alapján
  • Minimalizálja a nem biztonságos környezeti állapotot, a nem várt leállásokat IoT érzékelők alkalmazásával
  • Proaktívan azonosítja a hálózati problémákat, és drasztikusan csökkenti a hibaelhárítási időt riasztásokkal és elemzésekkel, amiket gépi tanulási algoritmusok segítenek
  • Kihasználja a modern, nagy teljesítményű vezeték nélküli és hálózati szabványokat
cloud security

A BIZTONSÁG ÉS VÉDETTSÉG KITERJESZTÉSE

  • Biztosítja az emberek és az eszközök fizikai biztonságát és védelmét
  • Biztonságos csatlakozást garantál a beépített felhőalkalmazásokhoz és védett internet-hozzáférést nyújt az optimális teljesítmény érdekében
  • Felhővezérelt mikroszegmentációval csökkenti a támadási felületeket az alkalmazotti csoportok, a vendégek és az alkalmazások között
  • Automatikusan fogadja a sérülékenységi jelentéseket az iparág legnagyobb kiberfenyegetésekkel foglalkozó csapatától
  • Javítja az alkalmazások teljesítményét a biztonságos SD-WAN segítségével, miközben növeli a telephely informatikájának rugalmasságát
  • Haladó biztonsági technológiákat vet be a védelem legmagasabb szintjének eléréséhez
efficient operations

A GYORS ALKALMAZKODÁS KÉPESSÉGE

  • Villámgyors telepítést, egyszerű menedzsmentet és az azonnali hibaelhárítás lehetőségét biztosítja
  • Pillanatok alatt javítja az infrastruktúra működését a valós telemetriák automatizált felhasználásával
  • Támogatja a digitális ikertechnológia használatát az intelligens, bővíthető felhőplatformnak köszönhetően
  • Bővíti és testre szabja a hálózati funkciókat, az elemzést és a jelentéskészítést a RESTful API-kkal
  • Hozzáférést biztosít a Meraki piactér több mint 250 kulcsrakész alkalmazásához, több mint 50 technológiai partnertől
  • Biztonsági alkalmazásokkal gyorsan megvalósítható a személyes munkavédelmi eszközök ellenőrzése, vészkijáratok és utak biztosítása, a biztonsági kiürítés, kontakt keresés, és további hasznos vagyon- és életvédelmi funkciók.

TECHNOLÓGIAI FLEXIBILITÁS A JÖVŐ SVÁJCI BICSKÁJA

Dióhéjban megmutatjuk az okos infrastruktúra koncepció felépítését egy több telephelyes gyártó esetében.

WAN EDGE KONCEPCIÓ

Meraki MX & MG hálózati eszközökkel és MI alkalmazással

Meraki WAN Edge solution

Vezetékes és vezeték nélküli WAN

Optimalizálja a költségeket és a teljesítményt bármilyen WAN-átviteli technológia kihasználásával (MPLS, szélessáv, üvegszálas, mobil).

Kihasználja az azonnal bekapcsolható mobilkapcsolat előnyeit a WAN-lefedettség gyors kiterjesztése vagy a rugalmasság növelése érdekében.

Kategóriájában a legjobb biztonsági technológiákat (Umbrella, IPS/IDS, Secure Endpoint, Network Secure Analytics) a Cisco világhírű biztonsági szervezete, a TALOS látja el naprakész információkkal.

Haladó WAN analitika

Optimalizált SD-WAN-kapcsolatot és gyári üzemidőt biztosít dinamikus feladatátvétellel, valamint házirend- és minőségalapú forgalomirányítással.

Időt takarít meg az analitikai lehetőségek bevetésével, amely kihasználja a gépi tanulást (ML) az alkalmazások, az internet- és hangszolgáltatás állapotának javítása érdekében.

LAN KONCEPCIÓ

Meraki MR & MS hálózati eszközökkel

Vezeték nélküli LAN hozzáférési pontok és Ethernet switch-ek

Kapcsolási lehetőségek széles választéka bármilyen méretű fiókhálózathoz.

Adaptív házirend a haladó szegmentáláshoz egyszerű kezeléssel.

Masszív, IP67 besorolású Wi-Fi 6 hozzáférési pont portfólió és külső antenna opciók alacsony sűrűségű nagy teljesítményű használathoz.

Dedikált pásztázó rádió a vezeték nélküli behatolásvédelmi (IPS) rendszerhez.

Hálózati és ökoszisztéma szintű alkalmazások a helyelemzéshez, az eszközkövetéshez, a hőtérképezéshez és a Bluetooth kapcsolatokhoz.

Globálisan beállított, lokációtól független, identitásalapú házirend.

OKOS KAMERÁK ÉS IOT SZENZOROK

Meraki MV felhővezérelt kamerák & MT környezeti szenzorok

Meraki MV MT solution

Intelligens kamerák

A központosított infrastruktúrának köszönhetően mind az üzembe helyezés, menedzselés, illetve a rendszerbővítés gyorsan és egyszerűen elvégezhető bármilyen ipari és irodai területen.

Figyelemmel kísérheti az embereket és a folyamatokat a nagyobb biztonság érdekében, figyelmeztetéseket kaphat a gyanús tevékenységekről, és azonnal reagálhat az eseményekre, majd kivizsgálhatja azokat.

Intelligens elemzéssel gond nélkül kontrollálhatja a kritikus eseményeket, betartathatja munkavédelmi előírásokat, és csökkentheti a károkozást.

Környezeti érzékelők

A valós idejű betekintést nyújt a környezeti viszonyokba, és riasztással megakadályozza a berendezések idő előtti meghibásodását, a nem tervezett leállást vagy a működés megzavarását.

Összegyűjti és elemzi a használati adatokat a műveletek automatizálása, az anomáliák azonosítása és a folyamatok optimalizálása érdekében.

VÁLLALATI MOBILITÁS MENEDZSMENT

Meraki SM végponti eszköz menedzsment

Végpontvédelem

Intuitív, 100%-ban felhőalapú eszközkezelés.

Központilag felügyeli és védi az összes végponti eszközt a Meraki irányítópultról.

Növeli a működési hatékonyságot az érintésmentes kiépítéssel és gyors alkalmazás üzembe helyzéssel.

Önkiszolgáló csatlakozási lehetőségeket kínál az alkalmazottaknak a saját mobil eszközök (BYOD) számára.

Könnyedén biztosítja és kényszeríti ki a tanúsítvány alapú hitelesítést a magas szintű biztonság érdekében.

Az automatikus szoftverfrissítés és a dinamikus házirend-beállítási lehetőségek maximalizálják a kibervédelmet.

Az üzemi és irodai felhasználási lehetőségeket bővíti még számtalan kiegészítő szolgáltatás, amik integrálhatók a Meraki ökoszisztémával. Ráadásul a Meraki vezeték nélküli kapcsolódási pontjai és intelligens kamerái további, más gyártóktól származó IoT eszközök csatlakozását tudja biztosítani pillanatok alatt. 

ÖSSZEFOGLALÁS

A Meraki felhővezérelt koncepciója gyakorlatilag bármilyen iparág számára könnyen adoptálható technológiát kínál, és hatékony gerincet képez az Ipar 4.0 fejlesztéséhez. A megközelítés megfelelő választ ad a változó viszonyokhoz, egy olyan képességet, ami követni tudja az üzleti igényeket. Mindezt a létező leghatékonyabban és költségoptimalizált módon. Nem mellesleg pedig olyan egységet hoz létre, ami standardizált környezetet és magas szintű kibervédelmet garantál az üzemeltetés részére.

Ezek tükrében a Meraki architektúra és a Cisco kibervédelmi koncepció a kisebb, nem ipari vállalkozások számára is ideális megoldást jelent, ahol az dolgozók és az ideiglenes vendégek száma eléri a 20 főt. Míg a hibrid munkavégzéshez létszámtól függetlenül ajánlott a felhővezérelt infrastruktúra megvalósítása.

KÉRJ SZAKMAI KONZULTÁCIÓT SZAKÉRTŐINKTŐL!

Szaktanácsadással segítjük infrastruktúrafejlesztési döntéseidet. Informatikus mérnökeink évtizedes tapasztalattal várják elképzeléseidet. Garantáljuk, hogy csak és kizárólag megbízható, élvonalbeli technológiákat javasolunk. Megoldásunkkal Te is költséghatékonyan üzemeltetheted informatikai infrastruktúrád.

OLVASS TOVÁBB!

SZAKMAI BLOGUNK