Mi az a Defender for Endpoint?

A Microsoft egy hihetetlenül hatékony post-breach megoldást kínál, amely automatizált végpontészlelést és válaszreakciókat biztosít: „Microsoft Defender for Endpoint”, korábban „Windows Defender ATP” (WDATP) néven.
MIRŐL LESZ SZÓ A BLOGBAN?

Végpontvédelem, Post-breach, fenyegetés és sebezhetőség kezelés

A Microsoft 365 biztonsági eszközök és szolgáltatások széles skálájához biztosít hozzáférést a szervezet védelmének érdekében, azonban sok speciális eszköz csak a Microsoft 365 E5-ben található meg. A végpont védelem kibővített csomagja (P2) is csak az E5-ben található meg, így a következő funkciók is:

 

 • Végponti észlelés és reagálás
 • Automatizált kivizsgálás és elhárítás
 • Veszélyforrás- és sérülékenység-kezelés
 • Intelligens veszélyforrás-felderítés (veszélyforrás-statisztika)
 • Tesztkörnyezet (mélyelemzés)

 

A blog viszont nem a csomagok közti különbségekről, hanem magának a megoldásnak a sokoldalúságáról, az általános Windows környezetben történő alkalmazásának az előnyeiről szól.

És pont ezért még egy fontos dologról is teszünk említést. A Microsoft nem véletlenül nevezte át a terméket. A célja az volt ezzel, hogy tükrözze azt a tényt, hogy mostantól a Windowstól eltérő operációs rendszereket használó végpontok védelmére is elérhető, mint például: macOS, Linux, iOS és Android.

MI AZ A VÉGPONTVÉDELEM?

Röviden: a Microsoft Defender for Endpoint automatikusan észleli és orvosolja a végpontjait ért fejlett támadásokat. Megvizsgálja az egyes fenyegetések hatókörét és lehetséges hatását, jelentéseket készítve a különféle fenyegetésekről a szervezet gépein, lehetővé téve a fenyegetések gyors és egyszerű mérséklését és eltávolítását fejlett eszközök és automatizálás segítségével.

Hangsúlyoznunk kell, hogy a Microsoft Defender for Endpoint nem víruskereső (AV) termék. A Microsoft Defender – nem tévesztendő össze a Microsoft Defender for Endpoint-tal – kártevő- és vírusirtó képességeket biztosít a legújabb Windows operációs rendszerekhez, míg a Defender for Endpoint termék egy feltörés, jogsértés (post-breach) utáni megoldás, amely kiegészíti a Microsoft Defender AV-t.

Mi a jogsértés utáni (post-breach) megoldás?

A feltörés utáni megoldások célja, hogy segítséget nyújtsanak a biztonsági védelem megsértése után. Ez miért fontos? Azért, mert a „Zero Trust stratégia” a legjobb gyakorlatnak számít – ez a modern kiberbiztonsági modell, amely abból a feltételezésből indul ki, hogy az incidens megtörténhet és meg is fog történni egy bizonyos időpontban. Tekintettel arra, hogy a világon egyetlen biztonsági megoldás sem áthatolhatatlan, a Zero Trust a leglogikusabb és legmegfelelőbb megközelítés.

A Microsoft Defender for Endpoint gondoskodik arról, hogy az incidens, illetve a kártékony kód már a bekövetkezésekor gyorsan elkülöníthető legyen, és kezelhető legyen, mielőtt bármilyen kárt okozna vagy „útnak indulna” a hálózaton belül.

Ezenkívül azonosítja a szervezet sérülékenységeit, például az elavult szoftvereket, és javítási lehetőségeket kínál ezek kiküszöbölésére. A Microsoft Defender for Endpoint ezért preventív, és egy újabb szintű védelmet kínál az informatikai hálózatoknak.

HOGYAN MŰKÖDIK A DEFENDER FOR ENDPOINT?

A végpontvédelem ügynök nélküli (agentless), és nem igényel telepítést vagy infrastruktúrát, mivel felhőben üzemeltethető. A technológia „végpont viselkedésérzékelőket” használ, amelyek az egyes eszközök operációs rendszerében találhatók. Ezek a Windows-érzékelők folyamatosan gyűjtik az adatokat, és továbbítják azokat a szervezet saját Microsoft Defender felhőpéldányához. A Microsoft Defender for Endpoint ezután elemzi a szervezet gépein futó kód viselkedését, és megállapítja, hogy jelenthet-e fenyegetést.

MS Defender for Endpoint - Sérülékenység felderítés
MS Defender for Endpoint - Veszélyforrás elemzés

HOGYAN ISMERI FEL A FENYEGETÉSEKET?

A Microsoft alapvetően hihetetlen mennyiségű telemetriai adatot gyűjt az ügyfelektől világszerte – naponta több mint 8 billió adatjelet. Ez a telemetria a Microsoft szolgáltatásaiból, például a Microsoft Defender for Endpoint-ből, az Office 365 for Endpoint-ből, valamint a Microsoft kiberbiztonsági csoportjaitól és a globális bűnüldöző szervektől származó adatokból áll. A Microsoft ezt az adatkészletet „Microsoft Intelligent Security Graph”-nak nevezi. A Microsoft élvonalbeli gépi tanulást, mesterséges intelligenciát és nagy adatelemzést futtat ezen a telemetrián. Ez az adatmennyiség lehetővé teszi a Microsoft számára, hogy meghatározza, hogy a kódban szereplő viselkedési minták mennyire tekinthetők „normálisnak”, és milyen viselkedési minták utalhatnak rosszindulatú tevékenységekre, például kártékony kódokra vagy más típusú támadásokra. Az Intelligent Security Graph-ból származó betekintések valós idejű fenyegetések elleni védelmet nyújtanak a Microsoft termékekben és szolgáltatásokban – beleértve a Microsoft Defender for Endpoint-ot is.

 

 • 400 000 000 000 elemzett e-mail
 • 100 000 000+ Windows-eszköz frissítés
 • 700 000 000 elemzett Azure-felhasználói fiók
 • havi 450 000 000 000  hitelesítési elemzés

 

Amint a szervezetek fenyegetésekkel szembesülnek, ezeket az információkat visszacsatolják a Microsoft felhőjébe, amely megtanulja, hogy ezek közül a viselkedési minták közül melyik jelez fenyegetést. Ha a fenyegetést észlel a Microsoft Defender for Endpoint-példányán belül, akkor átvizsgálja a szervezet összes eszközét – fenyegetést kutatva, és útmutatást ad arról:

 

 • hogyan kezdődött a fenyegetés,
 • pontosan mi az adott fenyegetés,
 • és arról is, hogy valószínűleg mit tehet a fenyegetés a szervezeten belül.

 

Ezt követően a SecOps intézkedhet a fenyegetés elhárítása és a probléma eltávolítása érdekében, valamint bizonyos esetekben a Microsoft Defender for Endpoint által végrehajtott automatikus kárelhárítást is igénybe veheti.

Funkcionalitás és képességek

Míg a Microsoft Defender kulcsfontosságú funkciói szorosan integrálódnak és összefonódnak a Microsoft egyéb kibervédelmi termékei között, a Microsoft Defender for Endpoint képességei nagyjából a következő kategóriákban foglalhatók össze:

 

Fenyegetés és sebezhetőség kezelése

A Defender for Endpoint valós idejű szoftverleltárt végez a végpontokon. Ezért látható a gépen lévő összes szoftver, és betekintést nyer a változtatásokba, például a javításokba, a telepítésekbe és az eltávolításokba. Ahol ismert biztonsági rések állnak fenn a számítógépén futó alkalmazásokban, vagy hiányoznak a javítások, a Microsoft Defender for Endpoint listázza azokat, rangsorolja őket, és biztonsági javaslatokkal orvosolja azokat. A Microsoft Defender for Endpoint, az Intune és a System Center Configuration Manager (SCCM) közötti integráció beépített javítási folyamatot biztosít.

 

Támadási felület csökkentése

A Defender for Endpoint-tal bizonyos vezérlőket be is lehet állítani, ami minimálisra csökkentheti azokat a területeket, ahol a kiberfenyegetések valódi veszélyt jelentenek. Például az alkalmazásokat megbízhatóként kell megjelölni ahhoz, hogy futhassanak, ahelyett, hogy alapértelmezés szerint megbízhatónak lennének. A hardveres elkülönítés csökkenti a támadási felületet is, elszigeteli a nem megbízható webhelyeket és PDF-fájlokat konténerekbe (light-weigth containers), hogy elkülönítve legyenek a Windows operációs rendszertől – így védve a gépet és a vállalati adatokat a behatolóktól.

 

Végpont észlelés és válasz (EDR)

A Defender for Endpoint feltörés utáni legfontosabb funkciója a végpont-észlelési és válaszadási (EDR) képessége. Szinte valós időben észleli a támadásokat, és hatékony riasztásokat ad az informatikai és biztonsági elemzőknek. A közös jellemzőkkel rendelkező riasztások (például ugyanaz a fájl, azonos URL, közeli időpontok, stb.) automatikusan „Incidensek” csoportba kerülnek. Ez az összesítés megkönnyíti a SecOps csoport számára a fenyegetések kivizsgálását és reagálását a szervezeten belül.

A Microsoft Defender for Endpoint biztonsági műveletek irányítópultja lehetővé teszi a szervezetek adatainak több módon történő áttekintését egy központi helyről. Például megnézheti a veszélyben lévő gépeket, veszélyben lévő felhasználókat, gyanús tevékenységeket, aktív riasztásokat, automatizált vizsgálatokat egy irányítópulton, ahol a vállalati adatok, elemzések, javaslatok összesítve jelennek meg.

 

Figyelmeztetések / Riasztások

Ha fenyegetések fordulnak elő a végpontokon, pl. egy rosszindulatú .exe fájl, szinte azonnal értesítést ad. A riasztás megjelenik az irányítópulton, különféle metaadatokkal, például: cím, az érintett gép neve, a felhasználó neve, súlyossági pontszám és mennyi ideig volt a sorba.

 

MS Defender for Endpoint – Irányítópult

 

Vizsgálat/Nyomozás

Ezután tovább vizsgálható a fenyegetés. A Defender for Endpoint leírást ad a fenyegetésről, elmagyarázva, hogy mi történt, pl. a Microsoft Word alkalmazás gyanús viselkedését észlelték. A viselkedés azt jelezheti, hogy egy Word-dokumentumot használtak rosszindulatú programok továbbítására vagy más rosszindulatú tevékenységek kezdeményezésére a gépen. Megjelenik a gyanús viselkedés legjobb megközelítésére javasolt műveletek listája is. Bár ez hasznos a fenyegetés eltávolításához, ilyenkor a SecOps azt is tudni szeretné, hogyan és miért történt ez a fenyegetés.

A Microsoft Defender for Endpoint egyik legjobb tulajdonsága az események idővonala. A riasztáson belül megnyithat egy idővonalat, amely folyamatfa-struktúra formájában jelenik meg, és megmutatja a teljes idővonalat arról, hogyan érkezett a fenyegetés a végpontra, és milyen tevékenységekben vesz részt, mióta megjelent az eszközön.

 

MS Defender for Endpoint – Folyamatfa-struktúra

 

Kármentesítés /Elhárítás

A Microsoft Defender for Endpoint segítségével a SecOps csapat gyorsan reagálhat a támadásokra a gépeken és fájlokon végrehajtott válaszlépések révén. Ezután kiválaszthatják, hogy mely műveleteket szükséges végrehajtani. Ez lehet például egy víruskereső futtatása, az alkalmazások végrehajtásának korlátozása vagy a gép leválasztása a hálózatról, miközben megőrzi a kapcsolatot a Microsoft Defender for Endpoint szolgáltatással. Ez lehetővé teszi, hogy ezeken a gépeken is végezzenek kármentesítést és vizsgálatot.

A Microsoft Defender for Endpoint lehetővé teszi a fájlok gyors felvételét és karanténba helyezését, valamint betekintést nyújt abba, hogy a fájl hány gépen van a szervezeten belül, a fájl globális elterjedtségéről, és a fájl példányainak számáról.

 

MS Defender for Endpoint – Megállítja és karanténba helyezi a fájlt

 

Ezek a betekintések rendkívül értékesek, és lehetővé teszik a szervezetek számára, hogy rendkívül gyorsan és sikeresen orvosolják a fenyegetéseket.

 

Automatizált vizsgálat és kárelhárítás

Az online fenyegetések magas elterjedtsége és a szervezeten belüli több végpont miatt a Microsoft Defender for Endpoint szolgáltatás jelentős mennyiségű riasztást képes generálni – ami kihívást jelenthet az IT-csapatok számára, hogy lépést tartsanak velük. Ezért a Microsoft Defender for Endpoint része egy automatizált szolgáltatás, amely azonnali orvoslás útján megvizsgálja a riasztásokat és feloldja a biztonsági incidenseket. Ez csökkenti a riasztások mennyiségét, így a biztonsági rendszergazdák a legégetőbb problémákra összpontosíthatnak. Alternatív megoldásként dolgozhat egy kiberbiztonsági szolgáltatóval, mint pl. a Syswind, amely képes kezelni a bejövő riasztásokat, és kiemelni az azonnali cselekvést igénylő fontos prioritásokat.

 

Haladó vadászat / Fejlett kutatás

A haladó vadászat funkcióval a Microsoft Defender for Endpoint elérhetővé teszi a hatékony kereséseket és lekérdezéseket. Az egyéni észlelési szabályok a Microsoft Defender Security Center központi irányítópultján megjelenő riasztások generálására szolgálnak.

 

Integrációk

A Microsoft Defender for Endpoint mélyen integrálódik a Microsoft többi fenyegetésvédelmi termékével, teljes körű biztonsági megoldást nyújtva. Az integrációk a következőket tartalmazzák:

 

 • Azure Advanced Threat Protection (Azure ATP)
 • Azure Security Center
 • Azure Information Protection
 • Conditional Access
 • Microsoft Cloud App Security
 • Office 365 Advanced Threat Protection (Office 365 ATP)
 • Intune

ÖSSZEFOGLALÁS

A Microsoft kibervédelemi rendszere a Defender for Endpoint-tal magas szintre emeli a lécet a fenyegetések elleni küzdelemben. Félreértés ne essék, ez nem azt jelenti, hogy nem történhetnek biztonsági incidensek és azt sem, hogy valamilyen mértékű károkozás, adatvesztés nélkül megúszható egy adott incidens. A Microsoft rendszerével egyszerűsíthető a SecOps csapatok munkája, sok minden automatizálható, de a fenyegetések ettől még nem szűnnek meg. A használatának lényege, hogy az adott szervezetek magasabb szintre helyezzék a biztonságot, a kárelhárítást és megkönnyítsék az oknyomozást.

KÉRJ SZAKMAI KONZULTÁCIÓT SZAKÉRTŐINKTŐL!

Szaktanácsadással segítjük infrastruktúrafejlesztési döntéseidet. Informatikus mérnökeink évtizedes tapasztalattal várják elképzeléseidet, fejlesztési igényedet. Kiberbiztonsági szaktanácsadóink segíthetnek a végpontvédelemeben, de teljes körű biztonsági szolgáltatással vagy eseti biztonsági audittal is támogathatják céged IT biztonsági törekvéseit.

OLVASS TOVÁBB!

SZAKMAI BLOGUNK

VLOG

INNOVATÍV IOT MEGOLDÁSOK

Válaszd az innovációt! Csökkentsd velünk az infrastruktúra komplexitását, automatizáld az üzemeltetést, és használd ki az IoT-ban rejlő potenciált!

ELOLVASOM »

SZAKMAI BLOG

Iratkozz fel, és értesítünk a következő blog megjelenéséről!

IRATKOZZ FEL!